Blog / 2017-06-26
Så lyckas du med höstens rekryteringar

Så lyckas du med höstens rekryteringar

Så lyckas du med höstens rekryteringar


Publicerat 2017-06-26 av Huntee


Under sommarsemestern är det många som får utrymme att samla sina tankar och fundera över tillvaron. En del som kanske redan tidigare tänkt på att byta jobb väljer ofta att säga upp sig direkt efter en långledighet. Andra kanske råkar snubbla över en person som visar sig vara den som öppnar dörren till något man länge drömt om att få göra.

Solen kastar fortfarande sina sista strålar över sommarstället, grillen är tänd, vinglaset är fyllt och tiden tycks nästan stå stilla. Du har en dryg vecka kvar på den fyra veckor långa semestern och lugnet har för länge sedan infunnit sig. Du sippar på vinet medan du funderar på vad det egentligen är du gör med ditt liv. Trivs du verkligen så bra på jobbet längre? Borde du inte ta dig vidare? Utforska nya horisonter?

Det här scenariot är inte ovanligt för ett flertal anställda runtom i landet varje år under sommarsemestern. Tiden för reflektion leder i många fall till att den som länge gått och tänkt på att byta arbetsgivare gör slag i saken redan första veckan de kommer tillbaka efter semestern.

En av företagens tre största rekryteringssäsonger drar igång strax efter kräftkalaset i slutet av augusti eller början av september och som arbetsgivare bör du börja planera för din rekrytering redan nu.

Här är fem värdefulla råd för att inte hamna i bakvattnet om du plötsligt behöver anställa ny personal efter semestern:

1. Ta in extrapersonal under sommaren

Finns det ekonomiskt utrymme kan det löna sig att ta in extrapersonal under sommaren istället för att låta befintlig personal på plats täcka upp för de som är borta. Du behöver inte ställa samma höga krav på dina sommarkandidater men se till att grundkraven för tjänsten motsvaras lika väl som om du skulle rekrytera en ny fastanställd medarbetare. Genom att täcka upp med extrapersonal utifrån de kriterierna har du förhoppningsvis kandidater som kan vara lämpliga att ersätta en anställd som utan förvarning säger upp sig när löven börjat gulna på träden.

2. Sätt upp en tydlig kravprofil

Har du inte haft möjlighet att ta in extrapersonal under sommaren måste du kunna rekrytera snabbt utan att för den skull tumma på kvaliteten. Något som gäller i alla rekryteringsprocesser, men särskilt när det måste gå undan, är att du behöver ha en tydlig kravprofil. Se till att regelbundet kartlägga era behov för de tjänster som finns hos er. Tänk på att en ny person även kan innebära nytt friskt blod in så fäst dig inte vid att en person som ska ersätta någon inte måste vara en exakt kopia av den som sagt upp sig.

3. Koncentrera dig på flera värden

Era behov och den kravprofil ni kommer fram till är grunden. Kom dock ihåg att det finns andra saker än dokumenterad erfarenhet som kan vara minst lika viktiga. Tänk noggrant igenom vilka egenskaper som kan vara meriterande. Är det verkligen ett krav att kandidaten ska kunna Vismas bokföringsprogram utan och innan redan från början? Kanske bör du sätta det som meriterande, och istället ställa ett krav på att personen ifråga ska vara lättlärd? Personliga egenskaper och övriga erfarenheter kan vara det som knäcker även den med flest år på nacken i samma typ av position.

4. Ta hjälp av en rekryterare

Det finns en mängd olika rekryteringsbolag som sysslar med alltifrån allmän rekrytering till mycket nischade arbetsmarknader.

Säkert finns något som passar för just ditt behov. Men att gå igenom alla tusentals rekryteringsföretag och bemanningsbolag kostar både tid och pengar.

Om du har tagit fram en ordentlig kravprofil är det ett smart drag att låta någon som är specialiserad på rekrytering hjälpa dig att hitta den du söker. En rekryteringskonsult hos någon av de många rekryteringsbolagen träffar dagligen massvis med olika typer av människor och har stor erfarenhet av att kunna läsa av kandidaten på andra sidan bordet och se bortom rena erfarenheter. För att hitta den rekryteringskonsult som är lämpligast kan du med fördel använda dig av Huntee.se.

5. Ge dina kandidater “an offer you can’t refuse”

Lön i all ära – idag gäller även andra värden än pengar. Inte minst för yngre generationer som värderar andra typer av förmåner lika högt eller till och med högre än reda pengar på banken. Det handlar till exempel om flexibilitet vad gäller arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån, varierande arbetsuppgifter, regelbunden After Work med medarbetarna eller en platt organisation. Här finns faktiskt utrymme att se över hela din företagskultur och matcha den mot samtiden.


Huntee AB
Nygränd 10
111 30 Stockholm

Tel: 08-14 22 10
(Vardagar kl 10-16)

Om oss
Användarvillkor


© Copyright 2017, Huntee AB

Huntee är stolt partner till några av Sveriges mest kända varumärken:Huntee är stolt partner till några av Sveriges mest kända varumärken:Följ Huntee AB